Normal_depressie_verdrietig_ongelukkig

In het project Motto bieden vrijwilligers ondersteuning aan eenzame ouderen in Rotterdam. Door deze ondersteuning blijken ouderen meer grip te krijgen op hun leven, kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen en maken ze minder gebruik van gezondheidszorg. Dat blijkt uit een onderzoeksrapportage van het Verwey Jonker instituut, zo meldt Movisie.

Het project Motto is een onderdeel van het Centrum voor Levensvragen Rotterdam. De vrijwilligers staan ouderen bij die door eenzaamheid, tegenslagen of andere moeilijkheden behoefte hebben aan een klankbord. De vrijwilligers zijn gespecialiseerd in het voeren van gesprekken die gaan over de meer wezenlijke zaken van het leven.

De onderzoekers brachten in kaart wat de opbrengsten zijn van Motto. Dat bleek geen eenvoudige opgave voor een project dat een 'klankbord' wil bieden voor ouderen met levensvragen. Bovendien is het project relatief kleinschalig: in 2012 waren er 80 cliënten en 50 vrijwilligers. De conclusies zijn gebaseerd op een beperkt aantal interviews en veel inschattingen en verwachtingen.

In de onderzoeksrapportage staat dat bijna alle betrokkenen aangeven dat de bezoeken aan ouderen 'zeer op prijs worden gesteld'. Ook geven de respondenten aan dat de inzet van vrijwilligers kan bijdragen aan de vermindering van zorgconsumptie doordat ouderen minder een beroep doen op de huisarts of maatschappelijk werk. Over het algemeen voelt het voor de ouderen vrijer en vertrouwder om met een vrijwilliger over het leven te spreken dan met een professionele hulpverlener. Dat heeft onder meer te maken met de gelijkwaardige positie van de vrijwilliger, de beschikbare tijd en de positieve insteek van de gesprekken.

Op basis van schattingen denken de onderzoekers dat met een project als Motto veel geld kan worden bespaard in de zorgsector. Volgens een conservatieve schatting kan met de inzet van de vrijwilligers een besparing worden bereikt van een bedrag tussen de 117.000 en 133.000 euro, vooral vanwege de besparing op zorgkosten voor verzorgingshuizen.

© Nationale Zorggids