Normal_slapen_op_het_werk_bureau

Een onregelmatig slaappatroon waarin iemand chronisch te weinig slaap krijgt kan leiden tot schade aan de hersenen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat bij mensen die lange tijd te weinig slapen neuronen in de hersenen afsterven die betrokken zijn bij het reguleren van het slaapritme en het concentratievermogen. Deze schade is onomkeerbaar, zo meldt de Telegraaf.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Neuroscience. Neuroloog Sigrid Veasey bestudeerde   het slaapgedrag van muizen door ze te onderwerpen aan het slaappatroon van mensen die in ploegendiensten werken: op onregelmatige tijden en in korte periodes. Veasey en haar collega's ontdekten dat deze korte slaapperiodes veel schade veroorzaken aan de hersenen. In de hersenen van de muizen ging 25 procent van de neuronen verloren in het hersendeel dat wordt geassocieerd met alertheid en kennisfuncties.

Over het algemeen wordt gedacht dat te weinig slaap overdag kan worden ingehaald met een dutje of door de volgende dag uit te slapen. Volgens de onderzoekers verandert hierdoor echter niets aan de schade in de hersenen en heeft het inhalen van slaap dus weinig zin.

© Nationale Zorggids