Logo_logo_ggz_friesland

In het kader van de Week van de Psychiatrie start de GGZ Friesland vandaag een langlopende actie tegen vooroordelen over psychische problematiek. GGZ Friesland wil korte metten maken met het idee dat iemand met een psychische stoornis alleen maar die stoornis ís. Onder het motto 'Ik ben toch niet gek?' lanceert de organisatie vandaag een korte bewustwordingsfilm bij de Mediamarkt in Leeuwarden.

De Week van de Psychiatrie is dit jaar van 24 tot en met 30 maart 2014. Deze 40e editie heeft als thema 'Baas in eigen leven?!'. Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk blijven voor hun eigen leven en dus ook voor hun eigen herstel, met hulp van anderen. Mensen met een psychische stoornis krijgen soms te maken met mensen in hun omgeving (familieleden, buren, collega's, maar ook behandelaren en welzijnswerkers) die hen behandelen alsof ze de psychische ziekte zijn, in plaats van een ziekte hebben.

Volgens GGZ Friesland is deze stigmatisering van mensen met een psychisch probleem hardnekkig en leidt het soms tot discriminatie. Uit onderzoek blijkt dat vooroordelen het voor patiënten moeilijker maken om werk te vinden en te behouden, toegang te krijgen tot voorzieningen, woonruimte te vinden en relaties aan te gaan. Dat kan ernstige psychologische gevolgen hebben, een terugval in de hand werken en de bestaande gezondheidsproblemen verergeren.

Psychiatrisch stigma wordt ook wel 'de tweede ziekte' genoemd, omdat het stigma dat mensen moeten dragen soms meer belemmeringen opwerpt dan de aandoening zelf. Om mensen duidelijk te maken dat hun vooroordelen het herstel van een ander in de weg kunnen zitten, heeft GGZ Friesland gekozen voor een bewustwordingscampagne. Meer over deze campagne is te vinden via www.ggzfriesland.nl/vooroordelen.

© Nationale Zorggids