Normal_2170100460_2094dd2d6d_o

De hersengebieden die zelfcontrole en vooruitdenken aansturen, worden beïnvloed door cocaïne of amfetamine gebruik, ook als het incidenteel is. Het vermogen van de hersenen om te anticiperen op een situatie wordt aangetast. Incidentele drugsgebruikers presteren daarnaast slechter in testen waarbij ze hun impulsiviteit moeten onderdrukken. Dit meldt NU.nl. 

Dit ontdekte onderzoekers van de San Diego School of Medicine. Bij een groot aantal studenten maakten ze hersenscans. Een deel van de proefpersonen had 10 tot 15 keer cocaïne of amfetamine gebruikt. 
 
Er werd een impulsiviteitstest gedaan. Hierbij moest een knop ingedrukt worden wanneer een bepaalde letter op een computerscherm verscheen. Echter, wanneer er tegelijkertijd een muziektoon klonk moesten ze niet drukken. Hierbij bleek dat de incidentele drugsgebruikers impulsiever reageerden. Ze waren sneller in hun reactie, maar konden vaak de neigen om de knop in te drukken terwijl ze de muziektoon hoorden niet onderdrukken. De hersenactiviteit werd tijdens de test gemeten en deze scans ondersteunde het beeld dat incidentele drugsgebruikers impulsiever zijn. 
 
De eerste tekenen van verslaving, zo vermoeden de onderzoekers naar aanleiding van dit onderzoek, kunnen dus mogelijk al in de hersenen te zien zijn voordat mensen verslavingsgedrag vertonen. De toename in impulsiviteit, vermoeden de wetenschappers, kan een voorbode van een drugsverslaving zijn. "We dachten altijd dat drugsverslaafden zich gewoon niet in konden houden, maar dit onderzoek wijst erop dat dit wordt veroorzaakt door een aangetast vermogen in de hersenen om te anticiperen op een situatie", verklaart onderzoekster Angela Yu. 
 
© Nationale Zorggids