Normal_antique_clock_face

Sinds dinsdag is er een experiment gaande dat mensen helpt zich aan te passen aan het tijdverschil wanneer de klok een uur vooruit gaat komend weekend. Via social media worden dagelijks tips verspreid. Dit meldt Omroep Brabant.  

Het zomertijdexperiment wordt gedaan door de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) van Eindhoven. Het slaaptekort in combinatie met het opstaan op een ander tijdstip kan volgens de stichting voor verminderde alertheid zorgen. 
 
Het experiment probeert de overgang voor mensen die last hier van hebben te vergemakkelijken. Dit doen ze door op social media dagelijk tips te geven. Zo wordt iedereen aangespoord om gedurende 6 dagen iedere dag 10 minuten eerder op te staan en 10 minuten vroeger te gaan slapen. Hierdoor kunnen mensen zich voorbereiden op het ingaan van de zomertijd. Daarbij adviseert de organisatie ook om te werken met licht. Opstaan moet het liefst mogelijk gebeuren met een lichtwekker, met de gordijnen open of een extra lamp aan boven de ontbijttafel. En wanneer het bedtijd wordt, kunnen de lichten beter eerst gedimd worden. 
 
© Nationale Zorggids