Normal_vliegende_brigade

De brigade van ervaringsdeskundigen, die in Amsterdam West door de buurt 'vliegt' om mensen op te sporen die zelf de weg naar de hulpverlening niet kunnen vinden, blijkt succesvol. Daarom start Cliëntenbelang Amsterdam deze maand met een tweede brigade in Amsterdam Oost, zo meldt de belangenorganisatie in een nieuwsbrief.

De vliegende brigades richten zich vooral op mensen met een psychische beperking en mensen zonder vaste woonplaats, maar ook andere mensen die in een kwetsbare positie zitten zijn welkom. De ervaring leert dat mensen die hulp nodig hebben niet altijd met professionele hulpverleners willen of durven praten. Soms is er meer vertrouwen in ervaringsdeskundigen die soortgelijke ervaringen hebben doorgemaakt en daardoor beter begrijpen welke problemen er spelen. Dit verklaart het succes van de brigades.

De brigades houden wekelijks spreekuur in het Huis van de buurt De Koperen Knoop van Combiwel en in Buurtcentrum de Meevaart. Daarnaast zoeken ze mensen op in ontmoetingscentra, eetgelegenheden of in het park. Buurtbewoners en hulpverleners kunnen de Vliegende Brigades attenderen op mensen die gebaat kunnen zijn met een tijdelijk steuntje in de rug.

De brigades worden ondersteund door het Amsterdams Makelpunt, dat vraag en aanbod verbindt van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappelijke opvang. De ervaringsdeskundigen in de vliegende brigades zijn getraind op praktische vaardigheden zoals gesprekstechnieken, coaching en het stellen van grenzen.

© Nationale Zorggids