Normal_images__2_
Het brein van baby's die lijden aan autisme ziet er waarschijnlijk al anders uit tijdens de zwangerschap. 90 procent van de kinderen die gediagnosticeerd zijn met autisme hebben afwijkingen in de prefrontale cortex, ofwel de voorhersenen. Onderzoekers vermoeden nu dat deze hersenafwijkingen al voor de geboorte ontstaan en waarneembaar zijn. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een artikel in het New England Journal of Medicine. 
 
Amerikaanse onderzoekers onderzochten de hersenen van 22 overleden kinderen van tussen de 2 en 15 jaar oud. Bij de kinderen die gediagnosticeerd waren met autisme waren de voorhersenen gefragmenteerd en onregelmatig. Daarbij waren met name de hersengebieden die taal, sociale communicatie en emotie beïnvloeden anders. 
 
Deze analyse, zo opperen de onderzoekers, wijst erop dat in de baarmoeder de abnormale ontwikkeling van de hersenen al begint. Meer onderzoek is nodig om deze conclusie definitief te maken. "Als deze ontdekking van een gedesorganiseerde architectuur in het brein van sommige kinderen met autisme kan worden geproduceerd, moeten we aannemen dat het begin van dit proces al lang voor de geboorte plaatsvindt," verklaart de Britse hersenonderzoeker Thomas Insel op BBC News, aldus NU.nl. 
 
© Nationale Zorggids