Normal_rouga-176145_640

Het risico op vroegtijdig overlijden is twee keer zo groot bij ondergewicht als bij een gezond gewicht. Ondergewicht is ook dodelijker dan overgewicht. Belangrijke factoren die het overlijdensrisico beïnvloeden zijn ondervoeding, drug- of alcoholgebruik, psychische problemen, roken en armoede. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een artikel in het Journal of Epidemiology and Community Health.

Onderzoekers van het St. Michael's Hospital analyseerden voor dit onderzoek de resultaten van meer dan 50 eerdere studies. Alle onderzoeken volgenden de deelnemers voor meer dan 5 jaar. De onderzoekers van St. Michael's keken vervolgens naar het verband tussen sterfgevallen en het BMI. 
 
Ondergewicht, zo ontdekten zij, vergroot de kans op overlijden met 1,8 keer, in vergelijking met een persoon met een gezond gewicht. Daarbij was leeftijd niet van belang. De kans op overlijden was 1,2 keer zo groot voor mensen met overgewicht in vergelijking met mensen met een normaal gewicht. En obesitas was nog iets risicovoller met een kans van 1,3. 
 
Factoren die verband hielden met een verhoogd risico, zo ontdekten de onderzoekers, waren het gebruik van verslavende middelen, zoals drugs, alcohol of roken. Psychische problemen, armoede en ondervoeding speelden ook een belangrijke rol. 
 
© Nationale Zorggids