Normal_images__1_

Mensen met een verhoogd risico op een bipolaire stoornis, hebben meer inspiratie dan mensen die een kleiner risico op de mentale aandoening hebben. Mentale gezondheidsproblemen, met name een bipolaire stoornis, vergroot creativiteit. Dit meldt Scientias.nl. 

Onderzoekers van de Universiteit van Lancaster onderzochten het verband tussen creativiteit, en dan met name inspiratie, en een bipolaire stoornis. Hiervoor lieten ze 835 mensen vragenlijsten invullen. 
 
Aan de hand van de eerste vragenlijst stelden de onderzoekers vast hoe groot het risico was voor de proefpersonen om een bipolaire stoornis te ontwikkelen. Via de tweede vragenlijst onderzochten ze hoe de proefpersonen over inspiratie dachten en of ze dachten of deze uit hen zelf kwam of uit hun omgeving. “Het is belangrijk om meer te weten te komen over inspiratie, omdat inspiratie een belangrijk onderdeel is van creativiteit en creativiteit geassocieerd wordt met mentale gezondheidsproblemen, met name de bipolaire stoornis,” vertelt onderzoeker Steven Jones. 
 
Een verhoogd risico op de mentale stoornis, zo ontdekten de onderzoekers, stond in direct verband met het hebben van meer inspiratie. Deelnemers met een grotere vatbaarheid voor een bipolaire stoornis gaven ook vaker aan te denken dat de inspiratie uit hen zelf kwam in plaats van uit hun omgeving. 
 
“Mensen met een bipolaire stoornis hechten grote waarde aan creativiteit en zien het als een positief aspect van deze aandoening. Dat is belangrijk voor behandelaars aangezien mensen met een bipolaire stoornis wellicht niet aan behandelingen en therapieën willen meewerken die hun creativiteit aantasten,” legt Steven Jones uit. Een dergelijk onderzoek waarbij mensen die daadwerkelijk een bipolaire stoornis hebben bestudeerd worden is nog niet gedaan. 
 
© Nationale Zorggids