Normal_gitaar_snaren_muziek_hout

Therapie waarin gebruik wordt gemaakt van muziek heeft een positief effect op patiënten. Bij mensen met dementie, maar ook bij kinderen met een autismespectrumstoornis blijkt muziektherapie tot goede resultaten te kunnen leiden. Dat concluderen psycholoog Susan van Hooren en haar collega’s in een artikel in de De Psycholoog, zo meldt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Het luisteren naar muziek leidt tot veranderingen in hersengebieden die te maken hebben met het verwerken van emoties. Vanuit de neurowetenschappen wordt steeds meer bewijs gevonden dat muziek kan helpen in therapie. Om die reden wordt muziektherapie toegepast om psychische problemen te verminderen.

Bij mensen met dementie wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van muziektherapie om expressie en interactie met anderen bevorderen. Met muziek worden soms geheugensporen aangesproken waarover een dementerend persoon nog wel beschikt. Bij kinderen met autismespectrumstoornissen kan de voorspelbaarheid van muzikale structuren een opening betekenen in de interactie met deze kinderen.

© Nationale Zorggids