Normal_3185754948_140ec71cbc_z

(Novum) - De Radboud Universiteit gaat experimenteren met een pil die mensen van een ghb-verslaving moet afhelpen. Het gaat om het middel baclofen, dat bekend is doordat een Franse cardioloog claimt zichzelf ermee te hebben genezen van zijn alcoholverslaving.

De Nijmeegse universiteit gaat het middel op zo'n tachtig ghb-verslaafden testen, schrijft de Volkskrant dinsdag. "We hebben inmiddels gezien dat baclofen bij individuele ghb-verslaafde patiënten succes had", zegt hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong in de krant. "Nu gaan we dit op grotere schaal onderzoeken."

Baclofen is een spierverslapper die normaal gebruikt wordt bij mensen met multiple sclerose of spasticiteit. Het patent van het middel is inmiddels verlopen, waardoor het een spotgoedkoop medicijn is, aldus de krant.

Het middel wordt tot nu toe vooral ingezet bij alcoholisten, al is er nog geen hard bewijs voor de werking. De Franse cardioloog Olivier Ameisen beschreef in een boek hoe het middel zijn hunkering naar alcohol volledig onderdrukte.

Het is de eerste keer dat baclofen wordt toegestaan voor een onderzoek bij ghb-verslaafden.