Normal_roken88

Stoppen met roken geeft een effect gelijk aan antidepressiva. Mensen die stoppen met roken hebben 6 weken na het stoppen aanzienlijk minder last van depressie en angststoornissen, ook mensen die reeds voor het stoppen aan deze aandoeningen lijden. Dit meldt Scientias naar aanleiding van een publicatie in het British Medical Journal. 

Onderzoekers ontdekten na een analyse van 26 grote studies dat de effecten van het stoppen met roken heel groot zijn. In veel gevallen stond het effect gelijk aan of was zelfs groter dan het slikken van antidepressiva.
 
Het bleek dat de stoppers minder last hebben van depressie, angststoornissen of stress dan mensen die wel roken. Daarnaast beoordelen de mensen die gestopt zijn hun levenskwaliteit als beter en zijn ze opgewekter. De onderzoekers concludeerden dat deze resultaten ook golden voor rokers die reeds aan angststoornissen of depressie lijden terwijl ze nog rookten. Uit angst voor een terugval durven deze mensen niet zo goed te stoppen met roken. 
 
“Ook veel zorgverleners die patiënten met depressie of angstklachten behandelen zijn vaak terughoudend in het adviseren te stoppen met roken,” weet Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. “Ook zij veronderstellen vaak dat stoppen de angst en depressie juist zal verergeren. Uit deze meta-analyse blijkt die angst nu onterecht te zijn.”
 
© Nationale Zorggids