Normal_balans_factuur_rekening

(Novum) - Accountants geven ook geen goedkeuring aan de jaarrekeningen van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Net als bij ziekenhuizen bevatten de cijfers te veel onzekerheden om een handtekening te rechtvaardigen, laat de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vrijdag weten.

De NBA adviseert haar leden een verklaring met beperking af te geven of om helemaal af te zien van een oordeel. Het uitblijven van een goedkeuring van de accountant kan tot financiële problemen leiden.

Net als bij ziekenhuizen komen de problemen volgens de accountants mede door de onduidelijke manier waarop de ggz-instellingen moeten declareren bij zorgverzekeraars. Nu is dat per zorgverzekeraar verschillend, waardoor ook na een behandeling niet altijd duidelijk is of er wel een vergoeding volgt.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) heeft al aangekondigd het vergoedingssysteem te willen wijzigen. Dat lost echter de onduidelijkheid over het verleden niet op, waarschuwde de NBA al eerder.

Bij de geestelijke gezondheidszorg speelt volgens de NBA verder mee dat behandelingen vaak langer duren dan in ziekenhuizen. Daardoor is er vaak sprake van veel nog lopend werk bij ggz-instellingen. "Dat verhoogt de onduidelijkheid", schrijft de NBA.