Normal_treinongeluk_spanje

Van de mensen die te maken krijgen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft meer dan de helft hier jarenlang last van. Dit blijkt uit een meta-analyse van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Tilburg en de University of London. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Clinical Psychology Review, zo meldt de UvA.

De onderzoekers bestudeerden in totaal 42 bestaande studies met gegevens van 81.462 mensen met PTSS. De patiënten in deze studies zijn gedurende een langere tijd (tien tot 204 maanden) gevolgd. Bij 44 procent van de patiënten bleek de stressstoornis gemiddeld na veertig maanden af te nemen. Dat betekent dat meer dan de helft (56 procent) na veertig maanden nog niet vrij is van klachten.

Iemand kan een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen na het meemaken van een traumatische gebeurtenis zoals een ongeluk, seksueel misbruik of een oorlogservaring. In Europa kampt ongeveer twee procent van de bevolking met een angststoornis. In regio’s waar de bevolking wordt blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis zoals een natuurramp of oorlog is dit aantal veel hoger.

Volgens UvA-onderzoeker Nexhmedin Morina is het zeer belangrijk dat PTSS-patiënten de juiste hulp krijgen om hun lijden te verminderen. Op dit moment krijgt de meerderheid van mensen die lijden aan PTSS geen geestelijke ondersteuning.

© Nationale Zorggids