Geïrriteerd oog

De symptomen van hooikoorts kunnen erger worden wanneer patiënten last hebben van stress. 64 procent van de hooikoortspatiënten die stress ervaarden kregen binnen 2 weken tijd meer dan 4 hooikoortsaanvallen, zo toont onderzoek aan. Dit meldt NU.nl. 

Onderzoekers van de Ohio State University volgden 179 hooikoortspatiënten over een periode van 12 weken. De patiënten moesten voor het onderzoek 2 keer gedurende 2 weken bijhouden hoe ze zich voelden en of ze last hadden van hooikoortsverschijnselen. 
 
39 procent van de deelnemers kreeg meer dan één hooikoortsaanval in de waarnemingsperiode. Uit de dagboeknotities bleek dat deze groep meer last had van stress dan de deelnemers die geen last hadden van hun hooikoorts. Daarbij kreeg 64 procent van de gestressde proefpersonen meer dan 4 hooikoortsaanvallen in de waarnemingsperiode. 
 
De onderzoekers hebben geen direct verband tussen stress en een hooikoortsaanval op dezelfde dag aan kunnen tonen. Wel bleek uit de resultaten dat een paar dagen van oplopende stress voor een aantal deelnemers een hooikoortsaanval tot gevolg had. 
 
"Stress kan verschillende negatieve effecten op het lichaam hebben, waaronder het verergeren van allergiesymptomen. Hooikoortssymptomen, zoals niezen, een loopneus en tranende ogen kunnen bovendien voor extra stress zorgen en zijn voor sommigen misschien de oorzaak van de stress," zegt  Amber Patterson.
 
© Nationale Zorggids