Het medicijn Ritalin

Kinder- en jeugdpsychiater Els van den Ban vindt dat zorgverzekeraars langwerkende ADHD-medicatie volledig moeten vergoeden. 20 procent van de patiënten slikt deze medicijnen, maar vrijwel geen enkele verzekeraar heeft ze in het basispakket. Dit meldt de Telegraaf. 

Langwerkende ADHD-medicijnen zijn medicamenten waarvan de patiënt slechts één tablet per dag hoeft te nemen. De medicijnen zijn effectiever dan kortwerkende medicijnen, aldus Van den Ban, omdat ze grotere therapietrouw bewerkstelligen en omdat ze minder bijwerkingen hebben. 
 
Uit het onderzoek van Van den Ban blijkt dat 20 procent van de patiënten langwerkende medicijnen slikken, waaronder veel pubers die lange schooldagen maken en patiënten met ernstigere vormen van ADHD. Vrijwel geen enkele zorgverzekeraar heeft de langwerkende medicatie in het basispakket zitten en Van den Ban vindt dat dit wel zou moeten. De langwerkende medicatie is namelijk 3,5 tot 6 keer zo duur als kortwerkende medicatie.
 
''Niet alle ouders of patiënten kunnen de langwerkende medicijnen zelf betalen. Dit zorgt ervoor dat niet alle patiënten dezelfde medicamenteuze behandelingsmogelijkheden geboden krijgen,” zegt Van den Ban Gebruik van kortwerkende middelen lijkt in eerste instantie wel goedkoper, maar langwerkende medicijnen werken vaak beter, juist bij ernstigere vormen van de aandoening. Niet goed behandelde ADHD leidt op de lange duur juist tot hogere maatschappelijke kosten.''
 
In Nederland lijdt naar schatting 3 tot 5 procent van de kinderen, volwassenen en ouderen aan ADHD. Els van den Ban promoveert morgen op haar onderzoek naar ADHD-medicatie. Zij heeft het ADHD-medicatiegebruik in Nederland vanaf 2001 in kaart gebracht met de gegevens van apotheken. 
 
© Nationale Zorggids