Logo_vluchtelingenwerk

Het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laat duidelijk zien dat er tekortkomingen zijn in de asielprocedure. Door de focus op snelheid is er een reëel risico dat er tijdens asielprocedures verkeerde beslissingen worden genomen. Dat zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk in een reactie op het rapport.

Uit het rapport van de OVV blijkt dat medewerkers van de immigratiedienst IND door hun leidinggevenden onder druk worden gezet. Zij moeten zoveel mogelijk zaken afhandelen via een korte asielprocedure om zo kosten te besparen. De organisatie VluchtelingenWerk vreest dat de veiligheid van asielzoekers ondergeschikt wordt gemaakt aan andere belangen.

Kuipers zegt zijn hart vast te houden voor wat er gebeurt als de werkdruk door aangekondigde bezuinigingen nog meer zal toenemen. 'De door staatssecretaris Teeven beloofde 'menselijke maat' na de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov is nog ver te zoeken', zegt Kuipers.

VluchtelingenWerk vindt het goed dat de overheid sinds het tragische overlijden van de asielzoeker Dolmatov maatregelen heeft genomen, maar dit rapport bevestigt het idee van de organisatie dat er nog onvoldoende is veranderd. Vanwege tijdsgebrek worden bijvoorbeeld littekens van vluchtelingen niet onderzocht door de IND en dit wordt dan niet meegenomen in de asielprocedure. Ook zijn mensen vaak getraumatiseerd en niet altijd in staat hun hele verhaal meteen te doen. Pas in een later stadium durven ze bijvoorbeeld pas over hun verkrachting te vertellen. Maar dan is het te laat en zijn ze al afgewezen.

VluchtelingenWerk wil dat er meer tijd wordt vrijgemaakt voor kwetsbare vluchtelingen in de procedure en dat er meer oog komt voor de menselijke kant. Kuipers: 'De algemene, korte procedure van acht dagen biedt mensen niet de ruimte en de rust hun verhaal te laten doen. Wij pleiten ervoor dat meer mensen de verlengde procedure mogen doorlopen.'

© Nationale Zorggids