Studenten liggen buiten te studeren
Uitstelgedrag is genetisch bepaald. Daarnaast zijn uitstellers impulsiever dan mensen die minder uitstellen. Impulsiviteit was eerder nodig om te overleven, maar wordt nu gezien als storende factor. Dit meldt Gezondheidsnet.
 
Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Colorado in een publicatie in het tijdschrift Psychological Science. Zij onderzochten het plangedrag van tweelingen. Daarbij analyseerden ze 181 eeneiige tweelingen (die volledig gelijk DNA hebben) en 166 twee-eiige tweelingen (waarvan het DNA voor 50 procent gelijk is). 
 
De invloed van factoren die de persoonlijkheid vormen, zoals opvoeding, vrienden en opleiding, werden vergelijken met de invloed van genen op het uitstelgedrag. Uit de resultaten kwam naar voren dat uitstelgedrag erfelijk is en dat uitstellers impulsiever zijn dan niet-uitstellers. 
 
Om te overleven hadden onze voorouderen impulsiviteit nodig. Ze zochten naar beloningen op korte termijn. Momenteel is het plannen op voorhand echter belangrijker en impulsiviteit is een storende factor geworden. Zo is uitstelgedrag ontstaan. 
 
Wetenschappers onderzoeken momenteel hoe impulsieve opwellingen tegen zijn te gaan. 
 
© Nationale Zorggids