Normal_hersenen_scan

Er wordt steeds meer bewijs gevonden voor de hypothese dat de hersenen van mensen met suïcidale neigingen sterk verschillen met die van anderen. Wetenschappers van de Universiteit Gent hopen op een toekomstige hersenscan waarmee het risico op zelfmoord kan worden voorspeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bij het zien van een lachend gezicht, een neutraal gezicht, of een kwaad gezicht blijken de hersenreacties van mensen sterk te kunnen verschillen. Bij mensen die denken aan zelfdoding reageren de hersenen veel heviger op een negatieve afbeelding dan de hersenen van mensen die geen zelfmoordgedachten hebben. Ook de structuur van de hersenen ziet er anders uit bij suïcidale personen.

'Een hersenscan zal ons in de toekomst helpen om het risico op zelfdoding te voorspellen', zegt professor Kees van Heeringen van de Universiteit Gent. 'Zelfdoding wordt vaak gezien als een normale reactie op een abnormale situatie: financiële problemen, problemen in de relatie. Maar dat is niet juist. Die problemen zijn eigenlijk wel normaal, er zijn veel mensen in moeilijke situaties', aldus van Heeringen.

© Nationale Zorggids