Normal_goudvis

Vrouwen kunnen de kans op een depressie met maar liefst 25 procent verkleinen door minstens twee keer per week vis te eten. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology. Dat meldt de Telegraaf.

De onderzoekers volgden meer dan 1400 mannen en vrouwen tussen de 26 en 36 jaar voor een periode van vijf jaar. De deelnemers hielden dagboeken bij van hun dieet, dat bestond uit verschillende soorten vis, waaronder garnalen en mosselen. Daarnaast werden er gegevens verzameld over de geestelijke gezondheid van de deelnemers.

Uit de resultaten kwam een verband naar voren tussen het eten van vis en depressie bij de vrouwelijke deelnemers. Vrouwen die één keer per week vis aten, bleken zes procent minder kans op een depressie te hebben. Bij de dames die twee keer per week vis op het menu zetten, liep het risico op een depressie met een kwart terug.

Bij de mannelijke deelnemers werd geen verband gevonden tussen de consumptie van vis en symptomen van depressie. De onderzoekers hebben hiervoor geen sluitende verklaring kunnen vinden. Wel bestaat het vermoeden dat het verband te maken heeft met de combinatie van omega-3 vetzuren in vis en de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.

© Nationale Zorggids