Bord dat de maximale gewichtslimiet aangeeft
Mensen die wegens hun gewicht of leeftijd gediscrimineerd denken te worden, kampen met meer gezondheidsklachten dan anderen. Discriminatie op iets waar mensen het gevoel bij hebben dat ze er zelf iets aan kunnen doen heeft grote emotionele gevolgen. Geen effect op de gezondheid is te zien bij discriminatie gerelateerd aan ras, sekse of seksuele voorkeur. Dit meldt Welingelichtekringen.nl naar aanleiding van een artikel in de Huffington Post. 
 
Tot deze conclusies komen onderzoekers van de Florida State University College of Medicine. Uit eerder onderzoek was naar voren gekomen dat mensen die gewichtsdiscriminatie ondergaan, denken een grotere kans te hebben op het krijgen van extreem overgewicht. Onderzoekers uit Florida besloten daarom te kijken wat de effecten zijn van andere soorten discriminatie. 
 
Mensen die denken wegens hun gewicht of leeftijd gediscrimineerd te worden, kampen met meer gezondheidsklachten, zowel fysiek als emotioneel, dan mensen die niet denken deze discriminatie te ondergaan. Andere soorten discriminatie hadden nagenoeg geen effect op de gezondheid. Opmerkelijk, zo vinden de onderzoekers. “We weten hoe schadelijk discriminatie gerelateerd aan ras en sekse kan zijn, dus het verbaasde ons dat juist discriminatie op iets waar je in de meeste gevallen wat aan kunt doen – zoals je gewicht – zoveel effect had qua gezondheid en niet de dingen waar je niets aan kunt doen,” aldus de onderzoekers.
 
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat eenzaamheid een uitzondering op de regel is. Oudere volwassenen kampen vaker met eenzaamheid als gevolg van discriminatie, ongeacht waar op gediscrimineerd wordt. Wanneer eenzaamheid in het spel is, zo vonden de wetenschappers, is er bij alle discriminatieslachtoffers een grotere kans op slaapproblemen, hart- en vaatziekten, slechte gewoontes en suïcide. 
 
© Nationale Zorggids