Normal_medicijn_antipsychoticum

Door het gebruik van medicijnen bij de behandeling van psychoses en schizofrenie krijgt een groot aantal patiënten te maken met een toenemend lichaamsgewicht. Hoe langer de medicatie wordt gebruikt, des te groter het effect. Dat blijkt uit een uitgebreide studie door wetenschappers van Maastricht UMC+ naar de effecten van de zogenoemde antipsychotica op lichaamsgewicht. Dat meldt Maastricht UMC+.

Een psychose is een aandoening waardoor mensen het contact met de werkelijkheid verliezen. Een psychose kan ontstaan door diverse oorzaken, zoals bijvoorbeeld een trauma, mishandeling of door druggebruik. In Nederland wordt door zo'n 300.000 mensen diverse soorten antipsychotica gebruikt om de symptomen van een psychose te bestrijden.

Aan het gebruik van deze medicijnen blijkt dus meer neveneffecten te kleven dan eerder gedacht. Uit een meta-analyse van 300 studies naar antipsychotica blijkt dat het gebruik van bijna alle soorten van deze medicatie leidt tot een aanzienlijke toename van het lichaamsgewicht. Een groot aantal gebruikers komt meer dan zeven procent van hun gewicht aan. Sommige middelen veroorzaken zelfs een gewichtstoename van meer dan tien kilogram in minder dan een jaar tijd.

Volgens psychiater en onderzoeker Maarten Bak onderstreept het onderzoek het belang van een goede voorlichting aan psychiatrische patiënten. 'Obesitas is wereldwijd al een groot probleem,' zegt Bak. 'Bij psychiatrische patiënten is dat probleem nog veel groter en te weinig erkend, evenals het verhoogde risico op diabetes en metabool syndroom. Patiënten, maar ook psychiaters moeten zich daarvan meer bewust zijn als ze medicatie voorschrijven en beter samenwerken met bijvoorbeeld huisartsen en internisten. Juiste informatie over medicijngebruik is essentieel. Daarnaast moeten artsen ook actief voorlichting geven over gezonde voeding en sporten en bewegen stimuleren.'

© Nationale Zorggids