Normal_14019919700065_1

(Novum) - Niet iedereen kan straks meer zelf zijn ziekenhuis kiezen. Dat gaat afhangen van het soort verzekeringspolis dat een patiënt heeft, staat in een plan over keuzevrijheid in de zorg waarover het kabinet het donderdag eens is geworden met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

De vrije keuze van de huisarts, tandarts en apotheek blijft voor iedereen bestaan. Hetzelfde geldt voor de fysiotherapeut en de verloskundige. Zelf een medisch specialist uitkiezen is niet altijd meer mogelijk. Zorgverzekeraars mogen vanaf 2016 dure en slechte ziekenhuizen en ggz-instellingen gaan weigeren. Tegelijkertijd moeten ze wel diversiteit garanderen.

In april werd al een akkoord gesloten met de drie oppositiepartijen over extra geld voor de zorgtaken die volgend jaar aan gemeenten worden overgedragen. Een los eindje in dat akkoord was de keuzevrijheid in de zorg. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wilde die beperken.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil een hoorzitting over het gesloten akkoord. Volgens haar wordt de macht van de verzekeraars uitgebreid ten koste van de keuzevrijheid van premiebetalers.

"Hoe armer je bent hoe minder keuzevrijheid. Met D66 en CU heb ik eerder gestreden voor keuzevrijheid voor een een persoonsgebonden budget, dat maakt het extra zuur dat deze partijen zich laten lenen voor de vrije marktagenda van minister Schippers", zo laat Voortman in een verklaring weten.