Normal_slachtoffer_hulp

(Novum) - Mensen die drie jaar geleden betrokken waren bij het schietincident in Alphen aan den Rijn waarbij Tristan van der V. in een winkelcentrum om zich heen schoot, hadden het jaar daarna meer last van stress en angst. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

De getroffenen kregen na het incident meer angstremmende en kalmerende middelen voorgeschreven en een kleine groep werd behandeld voor een posttraumatische stressstoornis.

De 24-jarige Van der V. schoot op een zaterdag in april 2011 om zich heen in winkelcentrum De Ridderhof in de Zuid-Hollandse plaats. Zes mensen verloren het leven en zestien raakten ernstig gewond. Hij schoot zichzelf daarna dood.

Het Nivel deed niet alleen onderzoek naar de slachtoffers van het drama, maar ook naar hun naasten, getuigen van het schietincident en omwonenden van het winkelcentrum. Hiervoor werd onder meer gekeken naar het huisartsbezoek van 161 slachtoffers, getuigen en naasten en 115 omwonenden in het jaar voor en het jaar na het incident.

Het aantal psychische en psychosociale problemen - vooral angst en stress - nam bij alle betrokkenen in het jaar na het schietincident sterk toe, met name in het eerste kwartaal. Na drie maanden zag Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, het huisartsbezoek weer afnemen. "Veel mensen zijn zelf veerkrachtig genoeg om te herstellen", aldus onderzoeksleider Joris IJzermans.