Normal_14047086040065_1

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet zich mengen in het lopende debat over het wel of niet toestaan van gecontroleerde wietproductie. Dat zegt burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) maandag in de Volkskrant. Volgens hem is gereguleerde wietteelt beter voor de volksgezondheid.

Depla vindt dat Van Rijn zich nu ten onrechte stilhoudt. "Hij laat zich de kaas van het brood eten door VVD-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie", zegt hij. "Cannabisbeleid gaat over volksgezondheid, net als alcoholbeleid. Van Rijn, laat je toch eens horen. Gereguleerde wietteelt is beter voor de volksgezondheid."

Depla, die met tientallen andere burgemeesters al langere tijd pleit voor gereguleerde wietteelt, stelt dat het niet alleen een passend middel is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Cannabis kan zo ook gecontroleerd worden op het gehalte THC. Wiet met een hoog THC-gehalte kan gevaarlijk zijn en kan zelfs leiden tot psychoses.

"Nu is er geen enkele kwaliteitscontrole op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd. Dat is onacceptabel", aldus Depla. "Niemand weet wat erin zit, omdat het illegaal wordt gekweekt en door niemand wordt gecontroleerd."

Van Rijn zegt in een reactie in de krant dat hij het eens is met Depla dat cannabisbeleid ook over volksgezondheid gaat. "Daarom werken mijn collega Opstelten en ik aan de invoering van een maximum-THC-gehalte in cannabis", aldus de staatssecretaris. Hij stelt verder dat het gemiddelde THC-gehalte al vijftien jaar wordt gecontroleerd."