Normal_arrestatie_politie

(Novum) - Veel mensen die na hun arrestatie in een politiecel belanden hebben psychische of verslavingsproblemen. Artsen zien er drie keer zo veel patiënten met dergelijke problemen als huisartsen in hun praktijk, blijkt uit onderzoek. De huidige arrestantenzorg is volgens onderzoeker bij de GGD Amsterdam Tina Dorn in orde.

Van de arrestanten in de politiecel krijgt 28 procent medische zorg. De helft van hen heeft psychische of verslavingsproblemen, staat in een publicatie van onderzoekers van de GGD Amsterdam en onderzoeksinstituut Nivel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Forensic and Legal Medicine.

De meesten hebben medische hulp nodig vanwege drugsmisbruik. Forensisch artsen, die veelal de medische zorg voor arrestanten voor hun rekening nemen, schrijven bijna twee keer zo vaak als huisartsen medicijnen voor psychische aandoeningen voor, zoals middelen tegen verslaving, antipsychotica of antidepressiva.

Dorn stelt dat gezien het grote aandeel verslaafden en psychiatrische patiënten in politiecellen, forensisch artsen beter in staat zijn arrestanten zorg te verlenen dan de gemiddelde huisarts. Zij reageert hiermee op de discussie die van tijd tot tijd oplaait over de medische zorg voor arrestanten en gevangenen. Zo zouden zij niet genoeg vrijheid hebben een arts te kiezen. "Het zijn echt heel andere patiënten dan huisartsen gewoonlijk in hun praktijk zien. Een forensisch arts is door zijn opleiding en ervaring gewoonlijk goed toegerust om deze zorg te verlenen."