Normal_images
Stress kan tot gewichtstoename leiden bij vrouwen. Onderzoekers van de Ohio State University constateren dat stress de stofwisseling van vrouwen kan vertragen. Onderzoekdeelneemsters die stress had gehad de dag voor een maaltijd verbruikten 104 calorieën minder dan ontspannen deelneemsters. Ook hadden de gestreste vrouwen meer insuline in hun bloed. Dit draagt bij aan de opslag van vet. Dit meldt NU.nl. 
 
58 vrouwen van gemiddeld 53 jaar oud namen deel aan het onderzoek. Zij kregen tweemaal een maaltijd van 930 kilocalorieën voorgeschoteld. De maaltijd was vergelijkbaar met een fastfoodmaaltijd. De ene maaltijd bevatte echter veel verzadigd vet, terwijl in de ander meer onverzadigd vet zat. Er werd geregistreerd hoe de vrouwen in de 24 uur voor de maaltijd zich gevoeld hadden en of er stressvolle dingen waren gebeurd. Ook werd de dames gevraagd hoeveel ze de dag ervoor hadden bewogen. 
 
De deelneemsters mochten het halfuur voor de maaltijd uitrusten. Hun energieverbruik werd dan gemeten. Na de maaltijd werd het metabolisme van de eters gedurende zeven uur gemeten aan de hand van hun in- en uitgeademde lucht en hun bloedwaarden. Daaruit kwam naar voren dat deelneemsters die stress hadden ervaren 104 calorieën minder verbruikten dan niet-gestreste deelneemsters. Het insuline-niveau in het bloed van de gestreste dames was daarnaast hoger. Insuline draagt bij aan de opslag van vet. Welke maaltijd de deelneemsters gegeten hadden, maakte weinig verschil. 
 
© Nationale Zorggids