Normal_hersenen_8777

Het herstellen van een milde hersenschudding duurt langer dan tot nu toe werd aangenomen. Uit een Brits onderzoek aan de Newcastle University blijkt dat de gevolgen van een lichte hersenschudding veel langer zichtbaar zijn. Dit meldt Gezondheidsnet.

Voor het onderzoek werden hersenscans van gezonde mensen vergeleken met die van mensen met een milde hersenschudding. Zo'n hersenschudding kan ontstaan als gevolg van een val, een ongeluk met de auto op lage snelheid of een klap tegen het hoofd. Ook werd er een hersentest afgenomen. Mensen met een hersenschudding scoorden in de eerste instantie 25 procent lager op de test dan de gezonde proefpersonen. Aan het onderzoek werkten 44 mensen met een milde hersenschudding, 9 met een 'normale' hersenschudding en 33 zonder hersenschade mee.

Een jaar na het oplopen van een milde hersenschudding lieten de testresultaten gelijke waarden zien, terwijl op de MRI-scans van de personen met een hersenschudding nog steeds schade aan de hersenen kon worden waargenomen. Onderzoeker Andrew Blamire zegt hiermee belangrijke informatie te hebben gevonden omdat meer dan 90 procent van alle hersenblessures als relatief mild worden beschouwd.

Volgens Blamire is onderzoek naar de gevolgen van een hersenschudding complex, omdat de symptomen alleen vaak niet hele verhaal vertellen. Bovendien is het moeilijk om alle schade zichtbaar te maken. 'De ernst van het ongeval heeft wel invloed op de resultaten, maar de precieze hersenschade is heel lastig te voorspellen', aldus Blamire. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Neurology.

© Nationale Zorggids