Normal_blowverbod_verkeersbord_blowen_drugsoverlast

Bezorgde ouders van leerlingen van het Altra College in Amsterdam zijn een petitie gestart tegen de komst van een Domus+ voorziening naast de school. GGZ-specialist Arkin en het Leger des Heils willen een instelling voor verslaafde criminele volwassenen openen naast de vestiging van het Altra College aan de Tafelbergweg.

Het Altra College is een school voor speciaal voortgezet onderwijs voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. De leerlingen hebben problemen in de omgang met anderen of hebben een psychiatrische stoornis. Voor veel leerlingen geldt dat zij moeite hebben met onverwachte situaties. Ook zijn ze gevoelig voor het experimenteren met genotsmiddelen. De komst van een zorgvoorziening voor verslaafden baart de ouders van deze leerlingen dan ook ernstige zorgen.

De doelgroep van Domus is verslaafd, licht verstandelijk beperkt of psychiatrisch en agressief. Zij mijden zorg en zijn al herhaaldelijk met justitie in aanraking gekomen. Arkin en het Leger des Heils willen een 24-uurs voorziening openen waar de cliënten drugs of alcohol mogen gebruiken. De ouders zijn bang dat de nabijheid van de daklozenopvang een groot risico op incidenten meebrengt en zal leiden tot het ontstaan van een dealersplek bij school. De geplande openingsdatum van de voorziening is 24 juli.

Volgens het Altra College is de school veel te laat op de hoogte gebracht van plannen voor de instelling naast de locaties Bleichrodt en Bascule. Altra is in gesprek gegaan met de initiatiefnemers om de risico's zo veel mogelijk te beperken, maar de ouderadviesraad voelt zich genoodzaakt verdere actie te ondernemen en is inmiddels gestart met een petitie.

© Nationale Zorggids