Normal_images__3_

Een bloedonderzoek kan aantonen of iemand kwetsbaar is voor het plegen van zelfmoord. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine. Zij vonden een genetische indicator die iemands kwetsbaarheid voor de effecten van stress en angst kan voorspellen en daarmee het risico op suïcidale gedachten of pogingen. Dit meldt de Telegraaf.

De onderzoekers bekeken de hersenen van 150 overleden mensen. Onder de hersenen waren die van gezonde mensen, maar ook die van mensen met een psychische aandoening en een aantal die zelfmoord hadden gepleegd. In het lichaam van de zelfmoordenaars vonden de onderzoekers een hogere waarde van een chemische stof die het gen SKA2 wijzigt. Dit gen beïnvloedt hoe het brein reageert op stresshormonen. Mensen die een aangetast SKA2 gen hebben, zijn niet in staat zich af te sluiten van het effect van stresshormonen, aldus de onderzoekers. 
 
De onderzoekers bekeken vervolgens verschillende bloedmonsters van 325 mensen. Ze testten of ze aan de hand van hun theorie konden voorspellen of iemand een groter risico heeft op zelfmoord. Het bleek dat er met een nauwkeurigheid van 80 tot 90 procent te bepalen viel of een persoon zelfmoordgedachten heeft gehad of een poging heeft gedaan. Professor Zachary Kaminsky: “Met een test als deze kunnen we misschien de zelfmoordpercentages terugbrengen doordat we mensen vooraf kunnen identificeren en op tijd kunnen ingrijpen om een catastrofe te voorkomen.”
 
© Nationale Zorggids