Normal_copyright_stockfreeimages_yoga_strand_zee_ontspanning_gelukkig

Het negatieve effect van stress op het lichaam kan worden verminderd met een gezond eetpatroon, voldoende beweging en een goede nachtrust. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een minder snelle veroudering van de cellen. Dit meldt de Telegraaf.

Hoe snel iemand oud wordt hangt sterk samen met de lengte van telomeren. Telomeren zijn de beschermende uiteindes van een chromosoom, vergelijkbaar met het plastic uiteinde van een veter. Oude cellen hebben chromosomen met een kortere telomeer dan jonge cellen. Wanneer een telomeer korter wordt verzwakt de structuur van de cel, waardoor deze uiteindelijk afsterft.

Onderzoekers van de University of California in San Francisco bestudeerden 239 vrouwen na de overgang die niet rookten. Ze keken vooral naar hoeveel de vrouwen bewogen, hoe gezond ze aten en of ze goed sliepen gedurende een periode van een jaar. Ook werd bijgehouden of er sprake was van stress. Het bloed van de vrouwen werd zowel aan het begin als het einde van het jaar onderzocht.

'Bij de vrouwen met een gezonde leefstijl was minder sprake van telomeer verkorting dan bij vrouwen die ongezonder leefden', zegt onderzoeker Eli Puterman. 'Het is dus erg belangrijk dat we een gezonde leefstijl promoten, zeker in tijden van stress.' Volgens Puterman laat het onderzoek zien dat stress de veroudering van immuuncellen bij volwassenen kan versnellen, zelfs in een relatief korte periode van een jaar. 'Het echte goede nieuws is dat beweging, gezonde voeding en voldoende slaap tijdens periode van stress dit proces kunnen afremmen', aldus de onderzoeker.

© Nationale Zorggids