Normal_slaapkamer

Mensen die een bepaalde mutatie van het gen BHLHE41 dragen, lijken normaal te kunnen functioneren bij een nachtrust van minder dan zes uur. Amerikaanse onderzoekers denken hiermee een genmutatie te hebben ontdekt die de behoefte aan slaap beperkt bij mensen. Dit meldt Nu.nl.

Wetenschappers van de Universiteit in Philadelphia schrijven in het vakblad Sleep dat de genmutatie mogelijk zorgt voor een betere bescherming tegen de effecten van een slaaptekort. Zij brachten bij honderd ééneiige en twee-eiige tweelingen de genen in kaart die invloed hebben op slaap. De proefpersonen werden in een laboratorium onderworpen aan psychologische testjes na een periode van weinig slaap, zodat kon worden gemeten in welke mate ze bestand waren tegen een slaaptekort. De onderzoekers vonden een sterk verband tussen de variaties van het gen BHLHE4 en de slaapbehoefte van de proefpersonen.

Hoewel de studie op grotere schaal moet worden uitgevoerd om het verband tussen de specifieke genmutatie en een geringe slaapbehoefte definitief aan te tonen, suggereren de resultaten volgens de onderzoekers in elk geval dat de individuele behoefte aan slaap bij mensen sterk afhangt van de genen die ze erven van hun ouders.

© Nationale Zorggids