Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

In Den Haag wordt in november een speciale poli geopend voor de behandeling van vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van een depressie. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De polikliniek is bedoeld voor vrouwen die last hebben van sombere gevoelens tijdens of na hun zwangerschap, hun menstruatie of tijdens de overgang. Voor een behandeling is een doorverwijzing van de huisarts nodig. Zorgverlener PsyQ heeft het initiatief genomen voor de vrouwenpoli na signalen dat veel vrouwen te lang blijven doorlopen met problemen. Slechts een klein deel laat zich behandelen. De behandelaars van PsyQ ontvangen nu ook al patiënten met dergelijke klachten, maar hopen met de nieuwe poli hun kennis te kunnen bundelen.

Volgens psychiater Marjolijn de Kruif zijn veel vrouwen zich niet bewust van hun depressie, terwijl ze somber zijn, nergens zin in hebben en last hebben van stress. Hierdoor wordt normaal functioneren soms steeds moeilijker. Volgens de gegevens van zorginstelling PsyQ zou tien procent van de vrouwen te maken hebben met depressie tijdens de zwangerschap, vijftien procent tijdens de overgang en heeft drie tot vijf procent last van somberheid rond de menstruatie.

© Nationale Zorggids