Normal_zaken_zakenmannen_werk

Ouders die hun kind een simpele, korte naam geven maken het voor hen onbewust een stuk makkelijker om later te slagen in een carrière of in een relatie. Uit een Amerikaans psychologisch onderzoek is gebleken dat hoe makkelijker iemands naam is uit te spreken, hoe meer mensen zich verwant voelen met diegene. Dit meldt Trouw.

Iets wat moeilijk te begrijpen is, wordt instinctief wel eens als risicovol gezien. In Nederland hebben ouders over het algemeen een voorkeur voor korte, stoere namen als Bram, Lucas of Daan. Bij meisjes komen Sophie, Emma en Julia als meest gekozen namen uit de bus. Personen met een makkelijk uitspreekbare naam worden positiever beoordeeld en krijgen vaker promotie dan hun collega's Juëquinaisheley of Roynaicio.

De uitspreekbaarheid van een naam is overigens niet de enige factor die een geslaagde carrière in de hand werkt: ook een vrouwelijke of mannelijke naam maakt verschil. In competitieve sectoren zoals rechten en bouwkunde, waar mannen van oudsher de overhand hebben, doen vrouwen met uniseksnamen het beter. Vrouwelijke juristen met 'neutrale' namen als René en Marijn hebben meer kans om rechter te worden dan bijvoorbeeld een Vanessa.

Ook bedrijven met korte, makkelijke namen doen het beter dan die met ingewikkelde namen. Pretparkattracties zijn overigens wel weer gebaat bij een moeilijke naam, omdat ze dan als spannender en avontuurlijker worden ervaren.

© Nationale Zorggids