Normal_korrelatie

In het kader van Suicide Prevention Day op 10 september 2014 zenden de VPRO en NPO Doc van 6 tot en met 12 september een reeks documentaires uit over zelfdoding en het voorkomen van zelfdoding. Korrelatie biedt mensen de mogelijkheid om naar aanleiding van deze documentaires contact te zoeken met een professionele hulpverlener. Dat meldt Korrelatie.

Hulplijn Korrelatie en de NPO slaan de handen ineen om samen aandacht te vragen voor mensen die een einde aan hun leven willen maken, maar ook voor hun hun naasten. Het aantal mensen in Nederland dat zichzelf ombrengt is in de afgelopen jaren met bijna dertig procent gestegen. In 2012 gingen het om bijna 1800 mensen. Bijna 400.000 Nederlanders dachten aan zelfdoding en een kwart hiervan (100.000) ondernam daadwerkelijk een poging om een eind aan hun leven te maken.

Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven van Korrelatie is het erg belangrijk om signalen serieus te nemen. 'Bijna iedereen krijgt weleens te maken met iemand die het niet meer ziet zitten. Bij sommige mensen is die wanhoop zo intens, dat ze rondlopen met plannen om een eind aan hun leven te maken. Bij veel mensen bestaat het idee dat iemand die veel aan zelfdoding denkt of erover praat, nooit echt een einde aan zijn of haar leven zal maken. Dat is een misverstand. Elke uitspraak in deze richting is een signaal dat serieus genomen moet worden. Hoe langer iemand met dergelijke gedachten rondloopt, hoe groter de kans op een poging. Het is daarom erg belangrijk met hem of haar over deze gevoelens te praten.'

De NPO zendt een reeks documentaires over dit thema uit op themakanaal NPO Doc. Op 9 september is bij de VPRO op NPO 2 de docu ‘Once I dreamt of Life’ te zien. Mensen die naar aanleiding van de uitzendingen willen praten kunnen terecht bij Korrelatie. Korrelatie is bereikbaar op werkdagen van 9-18 uur (€ 0,15 p/m) op 0900-1450. Mailen of chatten kan ook, via www.korrelatie.nl.

© Nationale Zorggids