Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

(Novum) - De uitzetting van Armeense asielzoekers in Den Bosch en omgeving moet onmiddellijk worden stopgezet. Dat heeft burgemeester Ton Rombouts (CDA) van Den Bosch gevraagd in een alarmbrief aan het kabinet. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag na berichtgeving in de Volkskrant. Momenteel is sprake van een golf aan zelfmoordpogingen en dreigende suïcides onder Armeense vluchtelingen.

De burgemeester slaat alarm in een brief die is verstuurd aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Rombouts wil dat een onderzoek wordt ingesteld naar de ernst van de signalen. In afwachting daarvan wil hij dat uitzetting wordt opgeschort. Een zegsvrouw van Teeven laat echter weten de zaak eerst te gaan bekijken voordat een reactie volgt.

Van de 45 Armeniërs die onder behandeling staan van het psychotraumacentrum Zuid-Nederland zijn 22 volwassenen ernstig suïcidaal. Het gaat om vluchtelingen die het land moeten verlaten omdat hun asielaanvraag is afgewezen.

De behandelaars vinden dat sprake is van een medische noodsituatie. Bij erkenning zouden deze vluchtelingen mogen blijven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat de Armeniërs adequaat in Armenië kunnen worden behandeld.

"De staatssecretaris doet aan douwen en pompen. Maar wat hoor ik in mijn stadje: meer dan twintig mensen hebben serieuze zelfmoordpogingen", citeert de krant Rombouts. "Ik ben hier achttien jaar burgemeester, niet eerder heb ik zoiets meegemaakt. Dit moet stoppen. Staatssecretaris, hier is wat aan de hand", aldus de burgemeester.