Normal_anorexia

Bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen schaamt zich voor haar lichaam. Vier op de tien vrouwen voelt zich te dik wanneer ze naakt voor de spiegel staan en 47 procent geneert zich voor haar buik. Dat blijkt uit het Blootonderzoek 2014 in opdracht van het tijdschrift GezondNU.

Nederlandse vrouwen blijken niet lekker in hun vel te zitten. Bijna de helft van alle vrouwen (47 procent) schaamt zich voor haar buik, terwijl 31 procent zich schaamt voor vetrolletjes, voor de benen (negentien procent) of voor de heupen (twaalf procent). Slechts elf procent van de vrouwen voelt zich zelfverzekerd over haar naakte lichaam en een op de vijf zegt zich nergens voor te schamen.

Het Blootonderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard in juli 2014 onder 546 vrouwen. De resultaten en het commentaar van deskundigen staat in een thema-editie over het Naakte lichaam van GezondNU. Het zelfde onderzoek werd ook in 2011 uitgevoerd. Bij het naast elkaar leggen van de uitkomsten blijkt dat het naakte zelfbeeld van vrouwen slechter is geworden. In 2011 gaf tien procent van de vrouwen aan zich minderwaardig te voelen ten opzichte van andere vrouwen als zij naakt was of in badkleding liep, nu is dat zestien procent. Toen voelde 35 procent van de vrouwen zich te dik, nu is dat 40 procent. Ook blijkt de groep die zich wél lekker in haar naakte vel voelt kleiner te worden: van 25 procent in 2011 naar dertien procent in dit jaar.

Deskundigen vermoeden dat de toenemende schaamte samenhangt met met de toegankelijkheid van de cosmetische chirurgie. Zo zou het steeds gemakkelijker zijn om iets te laten doen aan het lichaam. Bovendien zetten de sociale media het streven naar perfectie op scherp, omdat iedereen zich van zijn beste klant wil laten zien.

© Nationale Zorggids