Logo_weekend__wetenschap

Kun je een kapotte schedel of een verbrand oor vervangen? Wat gebeurt er in je hoofd als je nadenkt? Kunnen hersenen zichzelf herstellen na een beroerte? Hoe ziet een dokter of je hart regelmatig klopt? Onderzoekers en artsen van VUmc geven zaterdag 4 en zondag 5 oktober antwoord in Science Center NEMO in Amsterdam. Dat meldt VUmc.

Raak échte hersenen aan; zie een 3D printer aan het werk; laat een echo van je hart maken of neem plaats in de VUmc-hersenmeetbus. Toegang tot NEMO is gratis tijdens dit Weekend van de Wetenschap. Wetenschappers en arts-onderzoekers laten de NEMO-bezoekers dit weekend een kijkje nemen in hun boeiende werkzaamheden. Zij zijn te vinden bij het LAB van NEMO. Buiten het gebouw staat de VUmc-hersenmeetbus met robot-arm en kun je je laten fotograferen als arts-onderzoeker van de toekomst.

Zaterdagochtend 4 oktober is er een 'hersenmarkt'. Hersenwetenschappers leggen uit waar de verschillende delen van het brein voor dienen. Als klap op de vuurpijl zal een neurowetenschapper een écht kalfsbrein in plakjes snijden om te laten zien hoe dat er van binnen uitziet. Je kan de verse breinplakjes zelfs aanraken! Op zaterdagmiddag kunnen bezoekers bij de demobalie plaatsnemen op een brancard, waar met een spiksplinternieuw echoapparaat je kloppende hart in beeld komt. Het echoapparaat wordt in het ziekenhuis gebruikt bij mensen met hartklachten om snel te zien hoe ernstig de situatie is.

Zondag 5 oktober staan de techneuten van het VUmc 3D Innovation Lab de hele dag bij het LAB in NEMO. Zij laten voorbeelden zien van wat er allemaal mogelijk is: oren printen, een nieuw stuk schedel maken, ruggenwervels printen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Tijdens de dag wordt een film vertoond over schedelreconstructie. Ook is er een wetenschapsquiz waarmee speciaal voor de gelegenheid gefabriceerde siliconen hartjes te winnen zijn.

Kijk op de website van het Weekend van de Wetenschap of op de website van Science Center NEMO voor praktische informatie.

© Nationale Zorggids