Normal_normal_pesten235345

De zomercursus voor aanstaande brugklassers 'plezier op school' zorgt ervoor dat onzekere en weinig weerbare kinderen minder gepest worden. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Saskia Mulder van de Universiteit Utrecht. De sociale vaardigheden van de kinderen worden verbeterd door de cursus en ze hebben minder negatieve gedachten. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Eerder onderzoek toonde al aan dat er een relatie is tussen sociale angst en gepest worden. Toch worden niet alle sociaal angstige kinderen gepest. Extraverte of vriendelijke kinderen lopen minder risico om pestslachtoffer te worden, zo blijkt uit het onderzoek. Sociaal angstige kinderen zijn bang om afwezen te worden, onhandig, weinig assertief en niet weerbaar.

Saskia Mulder onderzocht de effecten van de zomercursus 'plezier op school'. 374 kinderen deden mee aan het onderzoek, 184 van hen volgden de training en de andere 190 niet. Alle kinderen waren gemiddeld 12 jaar oud. Mulder keek of de training hielp bij het sociaal vaardiger worden van de kinderen. Ook keek zij of de kinderen na de cursus minder negatieve gedachten hebben. Deelnemers, ouders, leerkrachten en klasgenoten hielden de veranderingen in de deelnemende kinderen bij en rapporteerden deze aan Mulder. De promovenda concludeert dat de training gunstige effecten heeft op zowel jongens als meisjes. Het grootste effect was te zien bij jongens met veel emotionele problemen.

Saskia Mulder promoveert op 24 oktober aan de Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids