Normal_vrouwe_justitia

(Novum) - Een 55-jarige natuurgenezeres is woensdag tot 141 dagen gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank verwijt haar dat ze een man in hulpeloze toestand heeft achterlaten in een hotel in Breukelen. Deze man, een Zwitser, liep daarna in verwarde toestand de A12 op en werd doodgereden door een vrachtwagen.

De vrouw is ook veroordeeld voor het bereiden en in bezit hebben van de stof ibogaïne, die hallucinaties kan veroorzaken. Ze behandelde mensen met de stof. Een 44-jarige medeverdachte is door de rechtbank vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen de vrouw uit Kockengen. Zij behandelde tussen 2006 en 2011 ongeveer 780 mensen met het Afrikaanse plantenextract, dat een wondermiddel tegen verslaving zou zijn maar ook ernstige hartproblemen en verwarring kan veroorzaken.

Een Belg werd kreupel en bijna blind na een hartaanval. Ook overleed een cliënt in bad bij de vrouw en sprong een andere cliënt van een parkeerdek in Schiphol waardoor hij fracturen opliep. De rechtbank vindt dat echter allemaal niet aantoonbaar het gevolg van de behandeling of de schuld van de vrouw.

De straf die zij wel kreeg voor het grootschalig bezitten en bereiden van de ibogaïne-capsules en het achterlaten van de verwarde Zwitser heeft zij al in voorarrest doorgebracht.