Normal_diabetes

Psychologisch lijden (psychological distress), waaronder depressie, komt tien tot dertig procent meer voor bij mensen met type 2 diabetes dan bij mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit een grootschalig bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg, dat werd uitgevoerd in het kader van de Maastricht Studie. Dit meldt Maastricht UMC+.

De relatie tussen psychische klachten en diabetes type 2 is al eerder beschreven. Er is echter weinig bekend over de biologische en gedragsmatige mechanismen die dit verband kunnen verklaren. Bovendien is de rol van persoonlijkheid in dit verband tot nu toe onduidelijk. De eerste resultaten van De Maastricht Studie laten zien dat persoonlijkheidskenmerken mogelijk een rol spelen als het gaat om de relatie tussen psychologisch lijden en diabetes type 2. Met behulp van uitgebreide vragenlijsten en een diagnostisch interview van de eerste 866 deelnemers hebben de onderzoekers van de Maastricht Studie aangetoond dat personen met type 2 diabetes meer psychische klachten hebben dan personen zonder diabetes. Met name klachten van depressiviteit werden door diabeten veel vaker gemeld dan door mensen zonder diabetes.

De relatie tussen psychologisch lijden en diabetes type 2 is een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens een wetenschappelijk symposium over De Maastricht Studie dat morgen op Werelddiabetesdag (vrijdag 14 november) plaatsvindt. Tijdens dat symposium, dat om 13.00 uur wordt geopend door Maastrichts burgemeester Onno Hoes, worden voorlopige onderzoeksresultaten van De Maastricht Studie gepresenteerd. Na het wetenschappelijke gedeelte is er van 18.30 tot 21.00 uur een avondprogramma, bedoeld voor patiënten en geïnteresseerde leken. Tijdens dat publiekscongres zal ook het Diabetesonderzoeksfonds Limburg zich presenteren. Het wetenschappelijk symposium en het publiekscongres vinden plaats in de Maastricht School of Management aan het Endepolsdomein 150 in Maastricht (nabij station Maastricht Randwyck).

© Nationale Zorggids