Normal_brein__synaps

Regelmatig en langdurig gebruik van marihuana kan leiden tot veranderingen in de hersenstructuur. Hiervoor zijn aanwijzingen gevonden in een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers aan de University of Texas in Dallas, zo meldt Nu.nl.

De wetenschappers bestudeerden MRI-scans van de hersenen van mensen die gemiddeld drie keer per dag cannabis roken. Ter vergelijking werden ook de hersenen bekeken van personen die de drug nooit hebben gebruikt. De mensen die regelmatig blowen bleken aanzienlijk meer hersenverbindingen te hebben dan de personen uit de controlegroep. De onderzoekers vermoeden dat het ontstaan van extra hersenverbindingen optreedt als compensatie van het verlies aan grijze stof in bepaalde delen van de hersenen.

Onderzoekster Francesca Filbey benadrukt dat het nog niet helemaal duidelijk is of de veranderde hersenstructuur van blowers het gevolg is van cannabisgebruik of dat gebruikers door hun hersenstructuur juist meer kans hebben om verslaafd te raken. 'De studie bewijst niet dat alle hersenveranderingen ontstaan door marihuanagebruik, maar de effecten die we zien suggereren wel een verband met de leeftijd waarop mensen zijn begonnen met gebruiken en de duur van het gebruik', aldus Filbey.

© Nationale Zorggids