Normal_gitaar_snaren_muziek_hout

Van professionele muzikanten was al bekend dat ze linguïstische informatie sneller kunnen verwerken dan mensen zonder muzikale opleiding. Amerikaanse wetenschappers hebben nu aangetoond ook het langetermijngeheugen van mensen verbetert als ze muzikaal getraind zijn. Dat meldt Gezondheidsnet.

De onderzoekers Heekyeong Park en James Schaeffer van de Universiteit van Texas bestudeerden met behulp van EEG en MRI de elektrische activiteit van neuronen in de hersenen van muzikanten en niet-muzikanten. Ze ontdekten duidelijke verschillen in verwerking, vooral in de frontale en de pariëtale kwab. Volgens Park was uit eerder onderzoek al bekend dat muzikaliteit gunstige effecten heeft op het werkgeheugen. Zo blijken muzikaal getrainde mensen sneller in het verwerken van talige informatie.

Naast de verwerking van taal (woorden) keken de onderzoekers in een nieuwe studie ook naar de verwerking van beeld (plaatjes). Verder wilden ze weten of muzikaliteit invloed heeft op de werking van het langetermijngeheugen. Op het gebied van het langetermijngeheugen vonden de onderzoekers bij muzikanten een grotere gevoeligheid in het geheugen voor plaatjes. Volgens Park is het mogelijk dat muzikanten door het lezen van noten meer ingesteld zijn op het verwerken van afbeeldingen en dat zij de informatie daardoor sneller verwerken.

Muziek lijkt dus zeker belangrijk voor het langetermijngeheugen, vooral als het gaat om non-verbale informatie. Volgens de onderzoekers bevestigen de resultaten uit het onderzoek nog maar eens dat muzikale training een goede manier is om de cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

© Nationale Zorggids