Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

Mensen die in het ziekenhuis terecht komen na een ernstig ongeval of mishandeling moeten niet alleen medische hulp krijgen bij lichamelijk letsel, maar ook nagekeken worden op psychische schade. Dat stelt Joanne Mouthaan, die vandaag promoveert aan het AMC in Amsterdam. Dit meldt de Telegraaf.

Ongeveer een op de vijf personen die slachtoffer worden van een misdrijf of een zwaar verkeersongeval, ontwikkelt een psychische stoornis. Dat kunnen angst- en depressieve stoornissen zijn of een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mensen met PTSS kunnen niet loskomen van een bepaalde herinnering, waardoor zij voortdurend angst of stress ervaren.

Mouthaan pleit voor meer aandacht in het ziekenhuis voor de geestelijke nasleep voor patiënten die met letsel worden binnen gebracht. 'Op de spoedeisende hulp registreren artsen het lichamelijk letsel. Op dat moment zou er al gedacht moeten worden aan de geestelijke gesteldheid van patiënten', stelt de promovenda in haar onderzoek. 'Met de technologische mogelijkheden die we nu hebben, moet het mogelijk zijn om meer gegevens van slachtoffers te verzamelen, zodat nazorg eerder kan worden georganiseerd. Het zou mooi zijn als hier een landelijk systeem voor wordt bedacht', aldus Mouthaan.

© Nationale Zorggids