Normal_ereader

Mensen die voor het slapen graag nog even lezen, doen er goed aan om hierbij geen lichtgevende e-reader of tablet te gebruiken. De afgifte van blauw licht door deze apparaten kan zorgen voor een slechte nachtrust. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, zo meldt Nu.nl.

Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston, Massachusetts hebben aangetoond dat mensen na het lezen met een e-reader moeilijker in slaap vallen en minder goed slapen. Dat komt door het blauwe licht van de e-reader, dat ook wordt afgegeven door laptops en smartphones. Het licht uit deze apparaten kan leiden tot een verstoring in de biologische klok, omdat onder invloed van het blauwe licht soms minder slaaphormoon (melatonine) wordt aangemaakt.

Twaalf proefpersonen sliepen voor het onderzoek twee weken lang in een laboratorium. Zij lazen vijf avonden voor het slapen op een tablet en vijf dagen in een gewoon boek. Bij het lezen op een tablet werd er minder melatonine aangemaakt, zo bleek uit bloedonderzoek. Verder bleken de proefpersonen na het lezen op een tablet minder snel in slaap te komen en waren ze de volgende meer vermoeid. Voor het onderzoek werd een iPad gebruikt, maar volgens de onderzoekers gelden de resultaten ook voor lichtgevende e-readers en andere apparaten die licht uitzenden op vergelijkbare golflengten.

© Nationale Zorggids