Normal_brandweerauto2

(Novum) - Een ggz-instelling in Eindhoven heeft de brandweer dit jaar het vaakst over de vloer gehad. Sinds het begin van dit jaar is het alarm 112 keer afgegaan, gemiddeld een keer in de drie dagen. Het is het meest bezochte adres in heel Nederland. Op de tweede plaats staat ook een ggz-instelling, in Den Haag. Waardoor de beide klinieken zo hoog staan, is niet bekend.

Dat blijkt uit jaarcijfers van de site alarmeringen.nl, die alle inzetten van de hulpdiensten laat zien. Bij de cijfers gaat het alleen om meldingen die automatisch worden verstuurd. Zulke installaties zitten in bedrijfsgebouwen, maar ook in hotels, verzorgingshuizen en andere instellingen. Mensen die zelf naar 112 bellen, zijn niet meegenomen.

De brandweer rukt in principe bij elke melding uit. Vaak blijkt het echter loos alarm. Soms is de brandweer nog onderweg als dat duidelijk wordt, soms blijkt het pas na aankomst. "De brandweer gaat eigenlijk altijd op weg en maakt de rit dan af, al is het alleen maar ter controle", zegt Wilbert de Vries van alarmeringen.nl.

Het aantal meldingen blijkt ook uit de afgelopen weken. Zo ging de melder bij de instelling in Eindhoven af op 8, 9, 10, 11, 16, 18, 21, 22 en 27 december, en op 20 december twee keer. Ook in Den Haag gaat een paar keer per week het alarm af.

Bij plekken als Schiphol en het Botlek-gebied in de haven van Rotterdam valt het aantal automatische brandmeldingen juist mee, aldus De Vries.

In totaal heeft de brandweer dit jaar bijna 45 duizend automatische meldingen gekregen. Dat betekent dat er elke twaalf minuten ergens een alarm afgaat. Koploper is de stad Rotterdam met bijna negen procent van alle meldingen, gevolgd door Den Haag met bijna zeven procent. Amsterdam is derde met 3,5 procent. Een op de drie meldingen komt uit de provincie Zuid-Holland.