Normal_hart_gezondheid

De cardiovasculaire gezondheid van mensen blijkt samen te hangen met hun levenshouding. Optimistische mensen hebben minder problemen met hun hart. Dat is aangetoond in een Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Illinois, zo meldt Gezondheidsnet.

Aan het onderzoek werkten ruim 5100 mensen mee in de leeftijd van 45 en 84 jaar. Van hen werden gegevens in kaart gebracht over lichaamsgewicht, bloeddruk, cholesterol, bloedsuikerspiegel, voeding, beweging en roken. Ook beantwoordden zij vragen over hun geestelijke gezondheid en levenshouding.

Er werd een verband gevonden tussen levenshouding en cardiovasculaire gezondheid. Optimisten hadden een betere bloedsuikerspiegel en een gezonder cholesterolgehalte. Bovendien waren ze lichamelijk actiever, rookten ze minder vaak en hadden ze een betere BMI. Volgens onderzoeker Rosalba Hernandez kan een positieve instelling een significante bijdrage leveren aan de gezondheid. 'De meest optimistische deelnemers hadden een twee keer zo grote kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid dan hun meer pessimistische leeftijdgenoten', aldus Hernandez.

© Nationale Zorggids