Normal_slapen_vrouw

Een middagdutje blijkt wel degelijk enige bescherming te bieden tegen de schade van een slechte nacht. Een powernap van een halfuur herstelt de hormonale balans die helpt stress te bestrijden en het immuunsysteem versterkt. Dat blijkt uit een studie van universiteit Sorbonne in Parijs, meldt De Volkskrant.

Tot de uitkomst van dit onderzoek werd altijd aangenomen dat een middagdutje niet helpt tegen de schade van een slechte nachtrust. Volgens neuroloog en somnoloog Hans Hamburger is met dit onderzoek voor het eerst vastgesteld dat slaap de stofwisseling beïnvloedt.

De onderzoekers lieten 11 proefpersonen twee nachten in een laboratorium verblijven. Ze mochten niet langer dan twee uur slapen. De proefpersonen kregen precies dezelfde maaltijden en leefden onder precies dezelfde omstandigheden. Na de tweede nacht met slechts twee uur slaap mochten ze ’s middags een kort dutje doen van een halfuur.

Hamburger zegt dat een middagdutje niet alle schade herstelt. “Chronisch slaaptekort maak je met een middagdutje niet goed. De slaap is dan namelijk oppervlakkig. Wie structureel te laat naar bed gaat, mist de diepste slaapt waarin je het beste uitrust en het langtermijngeheugen wordt vastgesteld.” Uit eerder onderzoek bleek al dat door structureel te weinig slaap er neuronen in je hersenen afsterven, die je slaapritme en concentratie reguleren. Daarnaast is weinig slapen slecht voor het geheugen.

© Nationale Zorggids