Normal_gesloten3

(Novum) - Het tv-programma Anita wordt opgenomen, waarbij tv-presentatrice Anita Witzier eind vorig jaar in een gesloten psychiatrische instelling verbleef, kon alleen tot stand komen door harde druk op de cliëntenraad uit te oefenen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar interne documenten van GGZ-Centraal, de organisatie voor psychiatrische zorg waar Witzier eind vorig jaar verbleef.

Twee weken geleden werd in Trouw ook aandacht besteed aan de kwestie, toen naar aanleiding van een uitspraak van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. De cliëntenraad Flevoland van GGZ-Centraal was in oktober naar deze landelijke commissie voor problemen op de werkvloer gestapt omdat ze de plannen voor tv-opnamen in de gesloten instelling Meregaard in Almere niet zag zitten.

De cliëntenraad, met daarin ook cliënten van deze instelling, vond de tv-opnamen onder meer in strijd met interne regels over privacy.

GGZ Centraal wil in een reactie het verhaal van Trouw enigszins nuanceren. De organisatie erkent dat de cliëntenraad van Flevoland relatief laat bij het proces is betrokken maar dat uiteindelijk alles in goed overleg is afgerond. "GGZCentraal is van mening dat het programma Anita wordt opgenomen op zeer integere wijze tot stand is gekomen waarin het belang van de patiënt altijd voorop heeft gestaan. Dit is voor zowel GGZ Centraal, als KRO-NCRV en Skyhigh TV het grootste punt van aandacht geweest tijdens dit proces."
 
Verder laat GGZ Centraal weten dat op geen enkel moment sprake geweest van druk van Skyhigh naar GGZ Centraal en ook op geen enkel moment sprake is geweest van druk van de raad van bestuur of de directie naar de cliëntenraad Flevoland.