Normal_research

Op aandringen van patiënten moet De Gezondheidsraad onderzoek doen naar de chronische vermoeidheidsziekte ME (myalgische encefalomyelitis). Dit heeft de Tweede Kamer bepaald, nadat patiëntenverenigingen samen 56.000 handtekeningen hebben verzameld, meldt het Algemeen Dagblad.

Het onderzoek dat er gaat komen is volgens Rob Wijbenga van de patiëntenvereniging ME/cvs hard nodig. “Er is nauwelijks iets bekend over de oorzaken van de ziekte. Daarmee is dus ook onduidelijk wat de beste behandeling is'', zegt hij. 

De overheid trok in 2005 al twee miljoen euro uit voor onderzoek naar ME. Wijbenga: “De patiënten zelf zijn daar toen niet bij betrokken, wel psychiaters en psychologen. De Gezondheidsraad concludeerde dat ME vooral psychosomatische gevolgen (door geestelijke factoren in het lichaam veroorzaakt, red.) heeft en adviseerde gedragstherapie met lichamelijke oefeningen die steeds intensiever worden. Deze werkt bij veel patiënten juist averechts.''

Mensen met ME zijn chronisch moe. De ziekte wordt daarom ook wel de 'zombieziekte' genoemd. Ook kampen de patiënten met een verstoorde bloedsomloop, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid en maag- en darmklachten. 

© Nationale Zorggids